Investera i energi

Att investera i olja, naturgas eller elektricitet är inte så krångligt som det låter. Även om elektricitet per definition inte är en råvara, så är det definivt en stor del av vår energiförsörjning, varför även den får anses vara en råvaruinvestering. Nedan kan du finna lite allmänn information kring investeringar i dessa energiformer. För diagram över elpriset hänvisar vi dig till Nord Pools egen hemsida (öppnas i ett nytt fönster).

 

Investera i olja

Enhet

Olja köps och säljs i fat. 1 fat motsvarar 9702 kubiktum eller ungefär 159 liter råolja.

Klassificering

Råolja har olika klassificering beroende på var i världen den produceras. Det beror helt enkelt på att den skiljer sig i kvalitet och sammansättning beroende på var, hur och när den bildats. När man investerar i olja är det ofta i Nordsjöolja, Brent. Man talar då om Brent som en referensolja. Även WTI (West Texas Intermediate) används ibland inom investering. Det är som namnet antyder nordamerikansk olja.

Hur du kan investera i oljaOpen End certifikat: OEC OLJA RBN
Open End certifikat, valutasäkrat: OEV OLJA RBN
Råvarucertifikat: OLJA H
Bullcertifikat: BULL OLJA H
Bearcertifikat: BEAR OLJA H
ETF: NYSE:USO
ETF: NYSE:USL

 

Investera i naturgasOpen End certifikat: OEC NGAS RBN
Open End certifikat, valutasäkrat: OEV NGAS RBN
ETF: NYSE:UNG

 

Investera i el

Idag finns det bull och bear certifikat som har elpriset som underliggande tillgång. Elpriset sätts i form av spotpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool, och gäller leverans under nästkommande dygn. Investeraren kan utnyttja tillfälliga toppar och dalar i elpriset för att köpa "rätt" certifikat, och därmed tjäna pengar både på stigande och sjunkande elpriser.

Bullcertifikat: BULL EL H
Bearcertifikat: BEAR EL H

 

Råvaror.n.nu är sidan för dig som vill lära dig mer om hur man investerar i råvaror. Läs om råvaruhandelns historia, vilka möjligheter som finns idag, vilka råvaror du kan investera i och hur.

 

Innehåll

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)