Investeringsmetaller

Nedan kan du se majoriteten av de ädelmetaller och basmetaller som går att investera i. Utöver guld, silver och platina är det faktiskt en ganska lång lista! Klicka här för att se hur du kan investera i dessa metaller.

Guld


  Sydafrikansk Krugerrand

Guld är kanske den vanligaste och mest kända investeringsmetallen. Det är en ädelmetall med mycket speciella kemiska egenskaper som har använts som betalningsmedel och utsmyckning längre tillbaka än någon annan metall. I osäkra tider flyr ofta folk värdepappersinvesteringar till förmån för en säker investering som guld, och guldpriset stiger. När konjunkturen vänder uppåt igen vill folk få maximal avkastning och säljer då sitt guld till förmån för värdepapper: priset sjunker.

Silver 


  Amerikansk Walking Liberty

Förutom att användas i smyckesindustrin är silver den metall som bäst leder både värme och ström. Detta gör den till en eftertraktad industrimetall och dess många användningsområden gör att den fungerar som betalningsmedel i stora delar av världen. Liksom guld fungerar silver som en hedge i portföljen.

Platina


       American Eagle

Platina är en mycket dyrbar ädelmetall som först började utvinnas i Sydamerika. Det är en relativt sällsynt metall som utöver smycken används i exempelvis laboratorier och material där det är av största vikt att ämnet inte blandas med omgivningen. Platina används även i katalysatorer.

Palladium


          Palladium

Palladium är en metall mycket snarlik Platina, och delar många av dess kemiska egenskaper. Användningsområden inkluderar kirurgiska instrument, tandläkarverktyg, katalysatorer och smycken.

Koppar 


          Koppartackor

Koppar är en industrimetall med en stor mängd användningsområden. Förutom att täcka våra tak och leda vårt vatten, används koppar flitigt inom både elektronik och matlagning. Skälet är att metallen är den näst bästa ledaren efter silver, och till ett mycket lägre pris. Kopparpriset är mycket beroende av konjunkturcykeln.

Aluminium


         Aluminiumfolie

Aluminium är en mångsidig och flexibel metall som används i allt från flygplan till pantburkar till raketbränsle. Att utvinna aluminium ur bauxit är en av de mest energikrävande processer som finns.

Nickel


              Nickel

Nickel är en metall som kanske främst är förknippad med allergi. Det gör den orättvisa, då dess tåliga och hårda egenskaper gör att den används i bland annat stållegeringar, mynt, batterier och mycket annat.

Zink


Zink

Utöver dess praktiska användning när det gäller galvanisering av stål bildar också zink tillsammans med koppar legeringen mässing.

Råvaror.n.nu är sidan för dig som vill lära dig mer om hur man investerar i råvaror. Läs om råvaruhandelns historia, vilka möjligheter som finns idag, vilka råvaror du kan investera i och hur.

 

Innehåll

Länkar

Denna hemsida är byggd med N.nu - prova gratis du med.(info & kontakt)